Party dessert til den søde tand!
– dessert er måltidets finalefest!
Afslut festen med manér - Dessert til alle anledninger
Sød ret serveret som afslutning på et måltid. Oftest bestående af frugt, kage eller is. Dessert har som måltidets finale altid indbudt til stor opfindsomhed, og udviklingen i Danmark følger i store træk den franske.
Ordet dessert kommer af fransk, desservir ‘tage af bordet’, dvs. før desserten bliver serveret.
Det franske ord dessert kendes fra middelalderen, men først med den stærke påvirkning fra Frankrig i 1700-t. blev ordet optaget i det danske sprog. Traditionen med at afslutte et måltid med noget sødt havde dog været kendt længe. I middelalderen serverede man søde retter igennem hele måltidet, men det var dog også skik at afslutte med noget sødt.
Det der blev serveret til sidst, var ofte retter, der krævede meget arbejde, og derfor blev opfattet som fine.
Det kunne være fornem konfekt bestående af frugt kogt længe i sukker eller honning, en sød mælkeret, tærte eller blot frugt.